Kasteinstruktion

Kasteinstruktion

Der er mange fluekastere og forskellige vinkler på fluekastefilm, men ude ved vandet handler det ikke kun om kastet og kastets fysik, det handler om din evne til at vælge et kast som præsenterer fluen på den ønskede måde på baggrund af din læsning af vandet. Nogle gange er det simpelt og andre gange er der forhindringer, der gør, at du er nødt til at mestre en række forskellige kasteteknikker samt evner at kombinere dem. Det er
udgangspunktet for denne film af Niels Vestergård i samarbejde med Ronny
Lagoni.

 • Casting & Strategy

  Her kan du se filmen i sin fulde længde. Casting & Strategy er også inddelt i 23 forskellige kapitler længere nede her på siden, så du lettere kan finde- eller vende tilbage til, lige præcis de kapitler der er relevante for dig.

  Se hele filmen her 
 • I kapitel 1 kommer Ronny ind på de helt
  grundlæggende fysiske præmisser i fluekastets dynamik – her bliver du klogere på linebuens opbygning samt hvordan du anvender denne viden i dit fiskeri.

  Se video her 
 • I kapitel 2 gennemgås de to grundkast – det er med
  udgangspunkt i disse grundkast, at alle specialkast kan udfoldes. Du bliver her klogere på grundbevægelserne i de to kast samt de vigtige aspekter i linenes bevægelse. Dette er altså et grundafsnit, der hjælper dig frem mod en
  forståelse af grundkastene og de muligheder du har med udgangspunkt i disse to kast.

  Se video her 
 • I dette afsnit er der fokus på, hvordan du laver en vinkling på dit overhåndskast – dette er et helt essentielt kapitel for dig der fisker i å og elv – et vinklet overhåndskast er et af de mest effektive kast at have i sit arsenal. Kastet forstyrrer ikke vandet, er meget præcist og let at manipulere i aflsutningsfasen af kastet. Tænk dette som det grundkast, du har allermest brug for i dit arsenal. Alt for mange fastholder stædigt at ville underhåndskaste langs de danske lakseåer, men hvis der er plads bag en, så er det vinklede overhåndskast meget bedre

  Se video her 
 • I dette afsnit fokuserer Ronny på grejet, hvordan du sætter det op og hvordan du får mest ud af det. Der er ingen tvivl om, at god grejtilpasning er en grundforudsætning for gode kast, og gode kast er en grundforudsætning for godt fiskeri. 

  Se video her 
 • Bliv I dette afsnit lidt klogere på, hvordan de forskellige stangaktioner kan anvendes til praktisk fiskeri. Måske bliver du inspireret til at finde den rigtige stangaktion for dig og dit fiskeri, og måske er det slet ikke som du indtil nu har tænkt… Læs i øvrigt mere om LTS-complete stængerne, der har en helt særlig aktion, der virkelig vil være en game-changer for mange.

  Se video her 
 • Længden på dit skydehoved skal matche fiskepladsen og de krav denne stiller til dig – hvis du har god plads og skal kaste langt, så stiller dette andre krav end hvis der er trangt, og du skal fiske med høj kontrol nær dig selv. Dette afsnit sætter fokus på skydehovedlængder i forhold til de fysiske realiteter ved fiskevandet.

  Se video her 
 • Din lines densitet er væsentlig i forhold til at præsentere din flue i den korrekte dybde. Der findes i dag rigtig mange muligheder – kig med her og få et indblik i de muligheder der er. LTS SCSS linerne er et rigtigt godt bud på et linesystem der tager fleksibilitet til det yderste – læse mere om det her

  Se video her 
 • Din evne til at holde styr på løslinen er afgørende for problemfrit fiskeri. Dette afsnit viser dig en meget enkel metode til at holde styr på din skyeline/runningline. Tag et kig på udvalget fra LTS i vores shop.

  Se video her 
 • Dette afsnit fokuserer på de to forskellige kastetekniske udgangspunkter – traditionel spey vs. Moderne skandinavisk kasteteknik. Dyk ned i forskellene og se, om der er noget, du kan lade dig inspirere af… 

  Se video her 
 • Få styr på det viklede underhåndskast – i dette kapitel gennemgås alle de vigtige aspekter af det vinklede underhåndskast. Få styr på alt lige fra fodstilling til ankerpunkt og dettes betydning for vinklingsformåen. 

  Se video her 
 • I underhånds- og speykast er en god forståelse af D-loopet væsentligt. I dette afsnit gennemgås alle aspekter af D-loopet samt hvordan du opnår et optimalt D-loop. 

  Se video her 
 • Nogle steder er der mange forhindringer – siv ud over åen, træer lige bagved kasteren og meget andet. I dette afsnit gennemgås det vigtigste specialkast til fiskeri særligt ved de danske lakseåer. 

  Se video her 
 • Nogle gange hænger træerne også ud over åen i den anden side, hvor de gode fiskepladser er – se her, hvordan du kaster ind under grene på en giftig lakseplads.

  Se video her 
 • Hvordan håndterer du, når du har træer ud over hovedet selv, og du skal fiske en giftig plads uden at blive viklet ind i træernes grene og brække spidsen af din egen fluestang? Få svaret her.

  Se video her 
 • Hvordan bygger jeg mit kast op, således at min flue får tid til at synke samtidig med, at jeg får den rigtige vinkel på vandet og dermed den rette hastighed på fluen, når den svinger over åen? Se med her, og bliv præsenteret for en simpel mulighed lige til at samle op og putte i dit eget kasterepertoire. 

  Se video her 
 • Nogle gange er det ikke muligt at lave et reach-cast – åen er simpelthen for smal. Hvordan får man så fluen ned og samtidig et fornuftigt sving over åen.

  Se video her 
 • I de danske lakse- og havørredåer er egen side ofte meget giftig – særligt når vi fisker ind mod et sving der er et ”Inside curve” se her, hvordan du kan fiske disse pladser meget effektivt og eksponere din flue bedst muligt for de fisk, der ligger i egen side. 

  Se video her 
 • At kunne kaste med sin venstre hånd øverst på stangen er virkelig en fordel i mange sammenhænge – se her hvordan.

  Se video her 
 • Skagit er blevet et meget populært fænomen, og det er der en masse gode grunde til. Få her et indblik i fordele og ulemper ved denne måde at kaste og bygge sit linesetup op på. 

  Se video her 
 • Dette er havørredfiskeriets store udfordring – let grej og store fluer. Få her et god indføring i, hvordan du med få virkemidler får en super god præsentation af de store fluer vi bruger til aften- og natfiskeri. Virkeligt et must see. 

  Se video her 
 • I dette afsnit er der fokus på virkelig trange forhold ved elven. Få et bud på, hvordan du kommer rundt om denne udfordring.

  Se video her 
 • Særligt i elve i Norge og Sverige samt andre steder i verden, hvor der er store sten i vandet eller andre forhindringer. Her gennemgår Ronny, hvordan du kan benytte dig af rullekast og cirkler for at komme rundt om de forhindringer du støder på – en god video, hvis du skal uden for landets grænser i jagten på majestætiske laks. 

  Se video her 
 • Nogle gange er distance nødvendigt – se her, hvordan du kaster langt og opnår maksimal distance stadig møntet på fiskeri og de situationer, hvor det kan være nødvendigt.

  Se video her